De Hollandse nieuwe is een ware lekkernij in Nederland en wordt ook wel de 'nieuwe haring' genoemd, zeer populair in de maanden juni en juli, wanneer de eerste verse haring wordt gevangen. Het eten van de Hollandse nieuwe is een traditie die al honderden jaren teruggaat en een belangrijk onderdeel vormt van de Nederlandse cultuur.

De geschiedenis van de Hollandse nieuwe begint in de 14e eeuw, toen de Nederlanders begonnen met de haringvangst. In de eeuwen daarna groeide de haringvangst uit tot een belangrijke bron van inkomsten voor de Nederlandse economie. De Hollandse nieuwe werd al snel een begrip en de Nederlandse haringhandel bloeide.

Vandaag de dag wordt de Hollandse nieuwe nog steeds op traditionele wijze gevangen en verwerkt. De haring wordt gevangen op de Noordzee en meteen na de vangst aan boord van het schip ingevroren om de versheid te behouden. Na het invriezen wordt de haring aan land gebracht, waar hij verder wordt verwerkt.

De bereiding van de Hollandse nieuwe is eenvoudig. De vis wordt in stukjes gesneden en geserveerd op een broodje, eventueel met uitjes. Het eten van de Hollandse nieuwe is een sociale gebeurtenis en wordt vaak gedaan in groepen, bijvoorbeeld tijdens een braderie of festival.

Maar waarom is de Hollandse nieuwe zo populair? Ten eerste heeft de vis een unieke smaak die nergens anders ter wereld te vinden is. Ten tweede heeft de Hollandse nieuwe een rijke geschiedenis en wordt gezien als een symbool van Nederlandse trots. Ten slotte is de Hollandse nieuwe een duurzaam product dat wordt gevangen met respect voor het milieu.

Kortom, de Hollandse nieuwe is een heerlijke lekkernij met een rijke geschiedenis en een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur.

Nog even aftellen op de start van het nieuwe haringseizoen (juni) en dan moet je zeker een broodje Hollandse nieuwe proberen en de unieke smaak ervaren!


Door: Andre.

 

Eerder schreven we al hoe gezond haring is, dit artikel is hier te lezen.